Met de Special.T heeft Nestlé ook de theedrinker van een cupjesmachine ala de Nespresso’s voorzien. De Special.T moet het antwoord zijn op de wensen van de fijnproever, maar blijkt voor de Nederlandse markt toch een uitdaging te hebben. De thee van de Special.T is namelijk alles behalve slap :-).
Unboxing
Je hebt het al gelezen in de unboxing. Voor de €89 die je voor de eerste Special.T machine neer moet leggen, krijg je de machine, een waterfilter, een netstroom stekker, een waterreservoir met deksel, een prachtige door met 40 capsules, twee theekopjes en twee schoteltjes en het nodige papierwerk.
Design
Hoewel de theekopjes alles behalve een stoere, mannelijke, uitstraling hebben, is dat met de machine helemaal anders. Hij heeft zijn sierlijke lijnen, maar door het gebruik van verschillende materialen en kleuren, doet hij erg stoer aan. Zeker wanneer je de witte (zoals op de foto) of het rode model in de keuken zet.
Ook vanaf de zijkant, is de Special.T een apparaat dat zeer aantrekkelijk is om te zien. In menig keuken zal hij één van de mooiere apparaten zijn.
Het enige minpuntje aan het design is het dekseltje van het waterreservoir. Deze bevat twee kleine openingen waardoor stof in het water terecht zou kunnen komen. Een vreemde beslissing als je het mij vraagt.
Eerste Gebruik
De machine opstellen kost relatief weinig moeite. Je steekt het waterfilter in het reservoir, vult het en laat het een paar uurtjes staan. Hierna hang je hem achterop de machine en je laat deze even doorlopen. Gewoon om zeker te zijn dat hij schoon is. Daarna kan je eerste cupje erin en geniet je ongeveer een minuut later van je eerste Special.T momentje.
Bediening
De bediening van de Special.T kent drie gebieden. Als eerste is er de capsuleklep. Deze maak je open om een nieuwe capsule in de Special.T te steken. Op het moment dat je de klep opent, wordt de eerder gebruikte capsule in het reservoir geworpen. Wanneer je de nieuwe capsule hebt geplaatst, en de klep sluit, zal deze de capsule meteen perforeren. Het perforeren gebeurt dus niet automatisch.
Dan zijn er bovenop het apparaat twee knoppen te vinden. De grootste is de power-knop waarmee je de Special.T aan zet. De tweede is de filterknop. Deze geeft aan wanneer het Claris filter vervangen dient te worden. Dan brandt hij. Door hem in te drukken, reset je de timer. Van mij had deze knop op een plek mogen zitten waar je hem minder snel per ongeluk in kunt drukken.
De belangrijkste knop zit voorop de machine. Wanneer de machine aan staat, licht de Special.T-knop wit op. Zodra een capsule is geplaatst, en de machine deze heeft herkent, wordt hij groen. Je bent nu één druk van je favoriete thee verwijderd.
Thee Schenken
Voor de Special.T is thee-infusie het codewoord. De thee van de Special.T wordt dan ook onder druk en op exact de juiste temperatuur bereidt. Daarom is de herkenning van capsules erg belangrijk voor de Special.T. Alleen dan kan het apparaat de juiste temperatuur van het theewater bepalen en bepalen hoelang het theewater in de capsule nodig heeft om de maximale smaak aan de theemix te onttrekken.
In de praktijk merk je dat de Special.T eerst water in de capsule laat lopen. Een beetje hiervan kan al in je glas druipen. Dit is geen probleem. Zodra de infusie heeft plaatsgevonden, begint het warme water door de capsule te lopen. De meeste smaak komt daardoor met de eerste druppels mee.
Net als bij het gemiddelde filterkoffieapparaat, druppelt de thee jouw glas in. Dit heeft Nestlé waarschijnlijk met opzet gedaan omdat het behoorlijk lang duurt voor je glas is gevuld. De druppeltechniek geeft de thee echter heel veel kans om met zuurstof in aanraking te komen waardoor de smaak van de thee optimaal tot zijn recht kan komen. Je ziet dit ook in Oosterse theeculturen waar thee van grote hoogte in een kopje wordt geschonken. Daar doen ze dit om dezelfde reden.
De Hollandse Uitdaging
Het resultaat van de infusie is een bijzonder kopje thee. Een bijzonder sterk kopje thee. In de afgelopen weken heb ik een aantal momenten gehad waarop ik diverse vrienden en familieleden de Special.T kon laten uitproberen. Tot mijn grote verbazing, was daar niemand bij die de thee niet te sterk vond. Bij de +- 20 personen die hebben geproefd werd steevast de halve kop weggeschonken in de gootsteen en aangevuld met ‘gewoon’ kokend water. Wanneer meerdere personen dezelfde smaak namen, werd de eerste kop thee over twee kopjes verdeelt en de machine daarna nog een keer aangezet om door dezelfde capsule een derde kop slappe thee te schenken.
Hoewel in veel landen om ons heen de thee sterk wordt gedronken, valt dat in Nederland dus enigszins tegen. We hebben een enorme theecultuur, maar kennelijk is het een slappe theecultuur en daar zit het enige probleem met de Special.T machine. Je kunt de sterkte van de thee niet bepalen.
Eigenlijk zou Nestlé hier hetzelfde te werk moeten gaan als bij de Nespresso cupjes. Cupjes maken voor de sterke theedrinker (noem het espresso) en cupjes voor de slappe theedrinker (noem het de lungo). Cupjes met veel of juist weinig thee erin.
Daarnaast is er nog een andere Hollandse uitdaging voor de Special.T. De prijs per kop. Waar we met een theezakje massaal twee keer doen, is dat met de cupjes officieel niet mogelijk. Daarnaast ligt de prijs per cupje vele malen hoger. Ik geef toe dat de smaken zeer goed en veelal bijzonder zijn, maar heeft de gemiddelde Hollander dat er voor over? Een cupje kost namelijk €0,37. Een cupje heeft natuurlijk enorme voordelen als het gaat om de kwaliteit van de smaak, maar heeft de Hollandse theedrinker dat er voor over?
Schoonmaken
Door aan het rooster-deel te trekken, verwijder je net als bij de Nespresso U het uitlekbakje en het reservoir voor de gebruikte capsules. Beiden kunnen gewoon in de afwasmachine meedraaien zodat je ze gemakkelijk schoon kunt houden. Verder hoef je hem alleen zo nu en dan even door te spoelen.
Voor wat betreft de vele cupjes die je na het theedrinken over zal houden, heeft Nestlé ook goed nieuws. Deze draaien mee in hetzelfde recycleprogramma als dat van de Nespresso. Je kunt ze in dezelfde zak afgeven bij het postkantoor of dumpen met de Nespresso boetiekjes. Voor iedereen die een beetje milieubewust leeft, is het dus prima geregeld.
Conclusie
Ik geloof enorm in het concept van de Special.T. De cupjes staan voor kwaliteit en die proef ik wanneer ik een kop Special.T voor me heb staan. Toch zal Special.T de Hollandse uitdaging aan moeten gaan. Bij onze publiekstests blijkt dat er een enorme vraag is naar slappe thee en daar zal Nestlé in moeten gaan faciliteren want de huidige machine en vooral de huidige kopjes, die zijn er alleen maar voor de sterke theedrinker. Dat zorgt ervoor dat de Special.T bij ons geen perfecte score kan behalen en dat is jammer.